Βοήθησε την κόρη σου να αγαπήσει το σώμα της!

Οι διατροφικές διαταραχές σημειώνουν νούμερα ρεκόρ στην εποχή μας και η πίεση για την επίτευξη του «τέλειου» σώματος είναι έντονη παντού. Η ανάγκη να βοηθήσουμε τις κόρες μας να αποδεχτούν το σώμα και την εικόνα τους είναι πιο έντονη από ποτέ. Όσο μικρή και να είναι η πριγκίπισά σου δεν είναι ποτέ  πολύ νωρίς για να την βοηθήσεις να αποκτήσει αυτοπεποίθηση για την εικόνα της. Πως θα το κάνεις αυτό; Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:

  1. Μην σχολιάζεις ή κρίνεις με αρνητικό τρόπο την εμφάνιση άλλων γυναικών ή κοριτσιών. Προσπάθησε να αναφέρεσαι σε κάτι θετικό που αφορά στον χαρακτήρα της κοπέλας. Για παράδειγμα, μπορεί στη σειρά τους σούπερ μάρκετ να βρίσκεται μια ευτραφής κοπέλα η οποία είναι πολύ ευγενική. Τι θα επιλέξεις να αναδείξεις με το σχόλιό σου; Αν πεις «πωπω, κοίτα πόσο χοντρή είναι αυτή η κοπέλα. Τι τα φοράει τα κολλητά!» είναι σαν να λέμε στην κόρη μας ότι αυτό που αρκεί για να κρίνουμε τον άλλο είναι η εμφάνισή του. Αν όμως επιλέξεις να πεις «Άκουσες πόσο ευγενικά μίλησε η κοπέλα στην ταμία;» εστιάζεις κατευθείαν στο θετικό του χαρακτήρα περνώντας ένα υποσυνείδητο μήνυμα στην κόρη σου ότι οι καλοί τρόποι πάντα κάνουν εντύπωση.
  2. Αν η κόρη σου λατρεύει τις διάσημες και τα σούπερ μόντελ και προσπαθεί μάταια να μοιάσει στην επεξεργασμένα τέλεια εικόνα τους, ψάξε μαζί της online για φωτογραφίες αυτών των γυναικών χωρίς επεξεργασία ή χωρίς μακιγιάζ. Προσπάθησε δηλαδή να της δείξεις ότι καμία γυναίκα δεν ξυπνά όπως στο εξώφυλλο περιοδικού.
  3. Η επιβεβαίωση ποτέ δεν έβλαψε. Τα μεγαλύτερα θέματα με την εικόνα τους τα βλέπω σε ανθρώπους που οι γονείς τους είτε δεν έκαναν κανένα θετικό σχόλιο για την εμφάνισή τους είτε ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί με αυτές. Με την πρώτη ευκαιρία λοιπόν πες «αυτή η μπλούζα φωτίζει πολύ τα μάτια σου», ή «τα μαλλιά σου δείχνουν υπέροχα σήμερα». Αν δεν επιβεβαιώνουμε εμείς τα παιδια μας, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος ότι θα ψάξουν να βρουν την επιβεβαίωση αλλού.
  4. Άκουσέ την. Με την πίεση για τέλεια εικόνα να έρχεται από παντού, οι κόρες μας πολλές φορές εσωτερικεύουν τους προβληματισμούς τους και γίνονται οι πιο σκληροί κριτές του εαυτού τους. Προσπάθησε να είσαι εκεί διακριτικά και να της δείχνεις ότι όσα σκέφτεται για τον εαυτό της θα ήταν απλά απαράδεκτα αν της τα έλεγε κάποιος άλλος. Γιατί λοιπόν επιτρέπει στον εαυτό της να πληγώνεται χωρίς να υπάρχει λόγος; Προσπάθησε να της δείξεις ότι η ομορφιά είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας, αλλά κυρίως ακουσέ την!
  5. Δημιούργησε τα δικά σας πρότυπα ομορφιάς έξω από τα στερεότυπα. Ναι, είναι όμορφη η δίμετρη ξανθιά, με τα γαλανά μάτια, αλλά κοίτα και αυτή την κοπέλα. Πόσο όμορφα ζυγωματικά έχει…
  6. Θυμισέ της ότι όσο όμορφη και να είναι μια κοπέλα το παιχνίδι της τέλειας εικόνας οδηγεί σε ένα φαύλο κύκλο όπου πάντα θα βρίσκει κάτι στην εμφάνισή της που δεν είναι όπως πρέπει και θέλει βελτίωση. Στην ουσία πρόκειται για έναν αδιέξοδο δρόμο και όσο πιο νωρίς το καταλάβει τόσο πιο εύκολα θα αποκτήσει αυτοπεποίθηση.