Το όχι είναι θέμα αυτοεκτίμησης!

Είσαι και εσύ από ένας από εκείνους που θα ήθελαν να μπορούν να πατήσουν πόδι όταν πρέπει και να λένε όχι όταν το αισθάνονται; Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν δυσκολία να αρνηθούν όσα τους ζητούν τρίτοι με αποτέλεσμα να καταλήγουν να κάνουν πράγματα που δεν επιθυμούν ή να πιέζονται ψυχολογικά. Από την άλλη δεν είναι λίγες οι φορές που όσοι τολμούν να πουν όχι χαρακτηρίζονται ως σκληροί και εγωιστές. Η ικανότητα να λέμε όχι, πέρα από την ψυχική μας ηρεμία, μας εξασφαλίζει και σεβασμό από τους γύρω μας καθώς όσο καλοπροαίρετοι και να είμαστε, δίνουμε την εντύπωση ότι βάζουμε τα θέλω των άλλων πάνω από τα δικά μας.

Ίσως σε κάποιους να ακουστεί περίεργο, αλλά η δυσκολία που ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν όταν πρόκειται να πουν όχι είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αυτοεκτίμηση. Έχει βρεθεί ότι η χαμηλή αυτοεκτίμηση προκαλεί νευρικότητα σε κάποιον που έρχεται σε αντιπαράθεη με κάποιον άλλο και αυτό συμβαίνει γιατί πάντα οι ανάγκες των άλων αξιολογούνται ως πιο σημαντικές. Ένα άλλο στοιχείο υπογραμμίζει ότι περισσότερες γυναίκες δυσκολεύονται να πουν όχι, ίσως λόγο του ρόλου της «ιδανικής γυναίκας» που τους έχει φορέσει η κοινωνία μας. Σε γενικές γραμμές ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι η παιδική ηλικία παίζει καταλυτικό ρόλο στην ικανότητα που έχουμε να λέμε όχι. Αυτό συμβαίνει για έναν απλό λόγο. Η αυτοπεποίθησή μας χτίζεται σε αυτά τα χρόνια, στα χρόνια της αθωότητας.

Αν έχεις μεγαλώσει μαθαίνοντας ότι μέρος του αυτοσκοπού σου είναι να ευχαριστείς τους άλλους πρόσεξε γιατί μπορεί να πέσεις στην επικίνδυνη παγίδα η αξία σου σαν άτομο να εξαρτάται από το πόσο πολύ βοήθησες τους άλλους. Σκέψεις όπως «είμαι σκάρτος τόσες φορές μου ζήτησαν να βοηθήσω και δεν μπορούσα» είναι τυπικές τέτοιων περιπτώσεων. Δυστυχώς, δεν είναι ασυνήθιστο να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος στον οποίο όσοι σε περιβάλλουν περιμένουν να είσαι παρόν και πρόθυμος να βοηθήσεις σε ό,τι χρειαστούν.

Η αδυναμία σου να πεις όχι μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι άγχος, ευερεθιστότητα ακόμα και ψυχική αδυναμία. Σκέψου μόνο πόσο εξουθενωτικό είναι για εσένα τον ίδιο να προσπαθείς συνεχώς να ικανοποιήσεις τα θέλω των άλλων λησμονόντας τι είναι αυτό που πραγματικά θέλεις εσύ. Αν για παράδειγμα αναλαμβάνεις συνεχώς νέα project στη δουλειά, πέρα από αυτά που μπορείς και θέλεις να αναλάβεις,  θα οδηγηθείς στην σωματική και ψυχική εξουθένωση κάτι που θα επηρεάσει και την οικογενειακή σου ζωή.

Μην περιμένεις λοιπόν να συμβεί μια μικρή προσωπική κατάρευση για να κάνεις κάτι. Πάρε την κατάσταση στα χέρια σου ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

Απάντησε ξεκάθαρα. Αν θέλεις πραγματικά να πεις όχι, κάντο με σαφή και ευθύ τροπο. Χρησιμοποίησε φράσεις όπως «Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση αλλά δεν θα καταφέρω να έρθω», ή «με συγχωρείτε αλλά δεν γίνεται να βοηθήσω στο νέο project».Δώσε επίσης σημασία στη γλώσσα του σώματος αφού συμβαίνει κάποιες φορές άλλα να λέει το στόμα μας και άλλα το σώμα μας. Θυμίσου ότι δεν ζητάς την άδεια ή την έγκριση κανενός για να πεις όχι.

Κέρδισε λίγο χρόνο. Αν δεν είσαι σίγουρος αν θέλεις να κάνεις κάτι ή όχι πες απλά «θα σου απαντήσω αργότερα». Σκέψου αν μπορείς και αν θέλεις πραγματικά να κάνεις αυτό που σου ζητούν. Αν η απάντηση είναι όχι πες «σκέφτηκα αυτό που μου ζήτησες και δυστυχώς δεν μπορώ να βοηθήσω».

Σκέψου την πιθανότητα να συμβιβαστείς.Προχώρησε σε έναν συμβιβασμό μόνο αν θέλεις να βοηθήσεις αλλά ξεκαθάρισε το χρονικό πλαίσιο που διαθέτεις. Πες για παράδειγμα «μπορώ να μείνω μετα το κλείσιμο του καταστήματος αλλά μόνο για μία ώρα».

Διαχώρισε την άρνηση από την απόρριψη. Θυμίσου ότι δεν απορρίπτεις ένα άτομο απλά αρνήσαι μια επιθυμία του που δεν θέλεις ή δεν μπορείς να πραγματοποιήσεις. Συνήθως οι άνθρωποι είναι σε θέση να καταλάβουν το όχι, ειδικά εφόσον αποτελεί δικαίωμά σου.

Μην αισθάνεσαι ένοχος αν πρέπε να πεις όχι στα παιδιά σου. Είναι σημαντικό για εκείνα να ακούν και το όχι σου που και που. Με αυτό τον τρόπο θα αναπτύξουν μια αίσθηση αυτοελέγχου.

Να είσαι αληθινός με τον εαυτό σου. Προσπάθησε να είσαι ξεκάθαρος και ειλικρινής με τον εαυτό σου. Μόνο εσύ γνωρίζεις τι πραγματικά θέλεις.