Αδερφικοί καυγάδες, όχι πια!

Συχνά μιλάμε για αδερφικούς καυγάδες αναφερόμενοι στην παιδική ή εφηβική ηλικία. Οι καυγάδες μεταξύ αδερφών ωστόσο, είναι κάτι που συμβαίνει πολλές φορές και στην ενήλική ζωή. Φυσικά η ένταση και η έκταση ενός καυγά διαφέρουν και εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες. Αυτό που είναι πάντα κοινό σε όλους τους καυγάδες, όταν υπάρχει ειλικρινής αγάπη και σωστές βάσεις, είναι η πρόθεση να επιλυθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί. Οι αφορμές για ένα καυγά μπορεί να είναι απλές όπως η συχνότητα που βρίσκονται τα αδέρφια εως πιο σύνθετες, κυρίως όταν εμπλέκονται τρίτα πρόσωπα. Αν λοιπόν και η δική σου σχέση με τον/την αδερφό/αδερφή σου είναι ταραχώδης διάβασε τα παρακάτω tip και προσπάθησε να τα εφαρμόσεις.

  1. Παραδέξου ότι υπάρχει πρόβλημα

Το πιο εύκολο πράγμα να κάνει κανείς είναι να εθελοτυφλεί. Για παράδειγμα αδέρφια που δεν συναντιούνται συχνά μπορεί να λένε ότι φταίει η απόσταση, ενώ στην πραγματικότητα φταίει κάτι άλλο, όπως π.χ. η αντιπάθεια που τρέφει η μια αδερφή στον σύζυγο της άλλης, ή ότι τα παιδιά του αδερφού είναι πολύ άτακτα. Αναζητήστε λοιπόν τι είναι στην πραγματικότητα αυτό που σας έχει απομακρύνει από τον αδερφό σας.

  1. Αναρωτήσου: «Τι έκανα εγώ και έχει έρθει η κατάσταση ως εδώ;»

Κάνε μια μικρή αναδρομή ξεκινώντας από την παιδική σας ηλικία. Ποια ήταν η δυναμική της σχέσης σας τότε; Για παράδειγμα τσακωνόσασταν πάντα ή συνέβη κάτι και η σχέση σας άλλαξε; Τι μπορεί να δημιούργησε το πρόβλημα μεταξύ σας; Μπορεί κάτι που σε εσένα φαίνεται ασήμαντο για τον αδερφό σου να ήταν τόσο σημαντικό ώστε να δημιουργηθεί κόντρα μεταξύ σας.

  1. Αναρωτήσου: «Έχω πει ή έχω κάνει πράγματα που έχουν πληγώσει τον/την αδερφό/αδερφή μου;»

Οι καυγάδες μεταξύ αδερφών δεν εκτιλίσσονται πάντα σε πολιτισμένο πλαίσιο. Πολλές φορές λέγονται πράγματα στη λογική του ποιος θα πληγώσει τον άλλο περισσότερο σαν να πρόκειται για κάποιο είδος διαγωνισμού. Αυτός λοιπόν που θα πληγώσει περισσότερο τον άλλο κερδίζει… Αλήθεια έτσι είναι;

  1. Εστιάσε σε αυτά που σου αρέσουν πάνω του/της

Τι ήταν αυτό που θαύμαζες πάνω του πριν ξεκινήσουν οι καυγάδες ή όταν είσαστε παιδιά; Η εξωστρέφια; Η καλοσύνη; Το γούστο; Κάτι θα υπάρχει σε εκείνον/εκείνη που θαυμάζεις, όσο θυμωμένος και αν είσαι μετά από κάποιο καυγά. Σκέψου, υπάρχουν πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις μαζί του/της παρότι καυγαδίζετε;

  1. Κάνε την πρώτη κίνηση

Το πιο συνηθισμένο μετά από έναν καυγά είναι να περιμένουμε τον άλλο να καταλάβει το λάθος του και να έρθει να μας ζητήσει συγνώμη. Μην περιμένεις λοιπόν να συμβεί αυτό γιατί μπορεί να περιμένεις για πάντα. Πάρε την πρωτοβουλία, πλησίασε τον αδερφό σου και πες απλά «Ξέρω ότι η σχέση μας έχει προβλήματα, αλλά θα ήθελα να προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε». Μην περιμένεις να πέσει κατευθείαν στην αγκαλιά σου, αλλά αυτή η κίνηση σίγουρα θα του δώσει να καταλάβει ότι εσύ έχεις κάνει το μερίδιο της αυτοκριτικής σου και βρίσκεσαι εκεί για να δώσεις ουσιαστικές λύσεις.

  1. Να έχεις υπομονη

Δεν σημαίνει ότι επειδή εσύ προσπαθείς θα υπάρχει σίγουρη ή άμεση ανταπόκριση από την άλλη πλεύρα. Ένα είναι όμως σίγουρο, ότι αν δεν προσπαθήσεις καθόλου καμία αλλαγή δεν θα προκύψει.

  1. Να είσαι ρεαλιστικός στους στόχους σου

Πιθανών να είναι πολύ δύσκολο για δύο αδέρφια που δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερες σχέσεις να γίνουν ξαφνικά κολλητοί. Μπορούν ωστόσο να δουλέψουν τόσο τη σχέση τους ώστε να επιτύχουν μια μέση κατάσταση, να γίνουν δηλαδή δύο καλοί και ειλικρινείς φίλοι.

  1. Μια σχέση δεν συνεπάγεται το τέλος των αδερφικών δεσμών

Πολύ συχνά οι σχέσεις μεταξύ των αδελφών αλλάζουν όταν ο ένας από τους δύο μπαίνει σε μια σχέση ή σε ένα γάμο. Καλό θα ήταν να έχεις στο πίσω μέρος του μυαλού σου ότι όπως και να εξελίσσεται η προσωπική σου ζωή, η σχέση σου με τον/την αδερφό/αδερφή σου είναι κάτι μοναδικό και δεν πρέπει κανείς να επεμβαίνει σε αυτό. Άλλωστε ο αδερφός σου ήταν εκεί για εσένα πάντα γιατί σας συνδέει μια σχέση μοναδική. Μην προσπαθείς λοιπόν να δημιουργήσεις μια νέα ζωή λησμονώντας τους ανθρώπους που βρίσκονταν εκεί για εσένα νωρίτερα.

  1. Προσπάθησε να μην αφήνεις τρίτους να σε επηρεάζουν

Όποιες διαφωνίες και να έχεις με τον/την αδερφό/αδερφή σου μην τις εκθέτεις σε τρίτους επιτρέποντάς τους να εκφέρουν άποψη για κάποιον που πιθανόν να μην γνωρίζουν, ή που σίγουρα δεν γνωρίζουν τόσο καλά όσο εσύ. Αν πρέπει να μιλήσεις σε κάποιον, αυτός είναι ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Μόνο έτσι λύνονται οι διαφορές μας. Όταν σε ενοχλήσει λοιπόν κάτι πες απλα «ξέρεις κάτι αυτό που είπες/έκανες με ενόχλησε και θέλω να το συζητήσουμε». Αλήθεια γιατί κάνουμε τα απλά δύσκολα;

  1. Διατήρησε την ελπίδα σου

Ακόμα και αν τώρα η συμφιλίωση με τον αδερφό σου φαντάζει ανέφικτη, η ζωή είναι τόσο απρόβλεπτη που δεν ξέρεις ποτέ πως θα στα φέρει. Ένας θάνατος, ένας γάμος, μια γέννηση ή ένα πρόβλημα υγείας μπορεί να είναι η αφορμή για αδέρφια να ξαναμιλησουν μετά από χρόνια. Κάποιες φορές οι δυενέξεις πρέπει να περάσουν μέχρι τις επόμενες γενιές προκειμένου να επιλυθούν. Για παράδειγμα ίσως χρειαστεί τα παιδιά, τα ξαδέρφια δηλαδή να πουν στους γονείς ότι θέλουν να βλέπουν συχνότερα τα ξαδέρφια τους ή τους θείους τους για να γίνει τελικά μια κίνηση συμφιλίωσης.

Όπως και να έχει κράτα στο μυαλό σου ότι η ζωή σου έχει κάνει ένα μεγάλο δώρο και αυτό είναι ο/η αδερφός/ή σου. Ανάμεσα στα τόσα εκατομύρια κόσμου εσύ έχεις έναν άνθρωπο που πέρα από κοινό dna μοιράζεσαι αναμνήσεις, μυρωδιές και εικόνες. Σε έχει δει να κλαις, να γελάς, έχει σκουπίσει τα δάκρυά σου όταν πληγώθηκες από τον πρώτο σου έρωτα, σου έχει κάνει πλάτες όταν έκανες κοπάνα, ήταν εκεί. Η σχέση σας είναι μοναδική χωρίς να χρειάζεται να κάνετε εσείς κάτι ιδιαίτερο. Έτσι είναι η αδερφική αγάπη, έρχεται αβιάστα. Μην χάνετε λοιπόν χρόνο, καθώς όποια διαφορά και αν έχετε δεν είναι σίγουρα μεγαλύτερης βαρύτητας από την αγάπη που υπάρχει. Πολλές φορές τα αδέρφια πρέπει να αποκτήσουν δικά τους παιδιά για να καταλάβουν πόσο σημαντικός είναι ο αδερφικός δεσμός. Αν λοιπόν έχεις παιδιά, κοιταξέ τα και σκέψου η σχέση τους να γίνει όπως η δική σου με τον αδερφό/ή σου. Υπάρχει κάτι τόσο σημαντικό που να τα απομακρύνει τόσο; Αν πάλι δεν έχεις παιδιά μην περιμένεις μέχρι τότε γιατί θα χάσεις πολύτιμο χρόνο. Εκεί έξω υπάρχει κάποιος που έχεις μοιραστεί τόσα πολλά. Κάνε λοιπόν την πρώτη κίνηση και ακόμα και αν τα πράγματα δεν πάνε όπως περίμενες, δεν πειράζει. Το σημαντικό είναι ότι η ψυχή σου θα έχει βρει γαλήνη.