Οδηγός Επιβίωσης για τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα είναι προ των πυλών, αλλά πολλοί από εσάς αγχώνεστε μόνο στη σκέψη ότι πρέπει να παρευρεθείτε σε καλέσματα αλλά και να ανταποκριθείτε στις προκλήσεις των ημερών. Παντού γύρω μας βλέπουμε διαφημίσεις για τις γιορτινές ημέρες με αποτέλεσμα ο πήχης των προσδοκιών μας να έχει ανέβει κατά πολύ.

Στο ήδη υπάρχον άγχος της καθημερινότητας, έρχεται να προστεθεί εκείνο της επιλογής του κατάλληλου δώρου για τους αγαπημένους μας, της διακόσμησης του σπιτιού σύμφωνα με τις τάσεις της χρονιάς, το στόλισμα του δέντρου προκειμένου να πάρει τα περισσότερα “like” στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το άγχος να είναι όλοι ευχαριστημένοι στην οικογένεια διατηρώντας το εορταστικό κλίμα και παράλληλα το άγχος ενώ κάνουμε όλα αυτά να συνεχίσουμε να δείχνουμε λαμπεροί, γιορτινοί και ευτυχισμένοι. Είναι σαν να υπάρχει κάπου ένας άγραφος κανόνας που απαγορεύει τη γκρίνια, την κούραση και την αποτυχία αυτές τις ημέρες. Τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο δύσκολα για κάποιους όταν είναι οι οικοδεσπότες στο Χριστουγεννιάτικο ή στο Πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Όλα πρέπει να είναι τέλεια αυτή τη μοναδική βραδιά. Έτσι άλλωστε έχουμε μάθει ότι πρέπει να συμβαίνει μέσα από τις ταινίες, τις διαφημίσεις και τις τηλεοπτικές εκπομπές. Προκειμένου να είμαστε ευτυχισμένοι πρέπει να φέρουμε εις πέρας μια φαινομενικά «τέλεια» βραδιά.

Αν θεωρείτε τον εαυτό σας τελειομανή τότε αισθάνεστε απόλυτα αυτό που προσπαθώ να σας περιγράψω. Πολλοί από εμάς έχουμε τάσεις τελειομανίας, αλλά ο βαθμός που βιώνει κανείς την τελειομανία διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Υπάρχουν λοιπόν εκείνοι οι τελειομανείς που μπορούν τα τιθασεύσουν αυτό τους το χαρακτηριστικό. Είναι εκείνοι που θα σκεφτούν μια εναλλακτική αν συμβεί μια ατυχία στη μαγειρική, εκείνοι που θα ζητήσουν βοήθεια ή ακόμα και αν όλα δεν πάνε όπως σχεδιάστηκαν θα είναι ικανοποιημένοι που τουλάχιστον όλα πήγαν όχι τέλεια αλλά καλά! Από την άλλη έχουμε εκείνους τους τελειομανείς που αυτό το χαρακτηριστικό τους τους κάνει δύσπροσάρμοστους. Εκείνοι οι άνθρωποι είναι που θα υπερεστιάσουν σε λεπτομέρειες, που θα εξαντληθούν προκειμένου να πετύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, όπως και θα χρειαστεί μόνο μια απλή αστοχία για να τους χαλάσει τη διάθεση.

Σε όποιο βαθμό και αν τοποθετείτε την τάση σας προς την τελειομανία δείτε 5 tips που θα σας βοηθήσουν να επιβιώσετε τα Χριστούγεννα:

  • Ζήτα Βοήθεια: Μην τα παίρνεις όλα επάνω σου. Προσπάθησε να μοιράσεις αρμοδιότητες σε όλη σου την οικογένεια ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός.
  • Πες όχι: Σκέψου πόσα χρήματα θέλεις να ξοδέψεις, αν θέλεις αλήθεια να πας στο κάλεσμα της θείας της Μερώπης και πόσα φαγητά ειλικρινά θέλεις να μαγειρέψεις
  • Να έχεις έτοιμο ένα plan b: Επειδή πάντα υπάρχει η πιθανότητα κάτι να πάει στραβά (πχ να σου καεί το φαγητό) προσπάθησε να έχεις μια εναλλακτική ωστέ να αισθάνεσαι μεγαλύτερη ασφάλεια.
  • Αποδέξου μια πρόσκληση: Αν σε πιέζει η ιδέα να διοργανώσεις κάτι σπίτι σου επέλεξε να κάνεις κάτι διαφορετικό πηγαίνοντας καλεσμένος κάπου.
  • Βρες χρόνο για τον εαυτό σου: Ανάμεσα στα καλέσματα και στα τραπέζια καλό θα ήταν να εξασφαλίσεις χρόνο για εσένα προκειμένου να καλύψεις τις εσωτερικές σου ανάγκες.