Ψυχογενής ανορεξία

«Μάστιγα των τελευταίων ετών», «νόσος των νέων» και άλλα πολλά έχουν ειπωθεί στην προσπάθεια να αποτυπωθεί η αίσθηση που αφήνει στην κοινή γνώμη η εμπειρία με την ψυχογενή ανορεξία. Μπορεί τέτοιου είδους εκφράσεις να είναι συνηθισμένες ωστόσο η ουσία της ψυχογενούς ανορεξίας απέχει πολύ από αυτά τα κλισέ.

Ως ψυχογενής ανορεξία ορίζεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται ένα άτομο που αποζητά να είναι κομψό (σύμφωνα με τα πρότυπα που προβάλλονται) χωρίς όρους και προϋποθέσεις, ακολουθώντας αυστηρές δίαιτες και υιοθετώντας επικίνδυνες διατροφικές συνήθειες. Ένα άτομο που πάσχει από ψυχογενή ανορεξία είναι πιθανόν να βιώνει έντονους και ανυπόστατους προβληματισμούς σχετικά με το πόσο λίπος έχει, ή με το πόσο ζυγίζει. Σε αυτές τις καταστάσεις, είναι ιδιαίτερα σύνηθες να βλέπουμε το άτομο να προσκολλάται στο σωματικό του βάρος και στην προσπάθειά του να αδυνατίσει. Με άλλα λόγια, η ζυγαριά μπορεί να γίνει το ίδιο εύκολα ο καλύτερος φίλος ενός ατόμου, αλλά και ο χειρότερος εχθρός του. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα ψυχογενούς ανορεξίας που πιθανόν όλοι να έχετε δει, είναι εκείνη μιας σκελετωμένης γυναίκας η οποία βλέπει τον εαυτό της ως μια παχουλή απεικόνιση στον καθρέπτη. Αυτή η εσφαλμένη αντίληψη του βάρους αλλά και της συνολικής μορφής του σώματος χαρακτηρίζει κατά κανόνα τους πάσχοντες από ψυχογενή ανορεξία.

Όσα αναφέραμε μέχρι στιγμής, αρκούν για να συνηγορήσουν σε μια καλά οργανωμένη άρνηση του πάσχοντα σε οποιαδήποτε προσπάθεια τρίτων ή ακόμα και του ίδιου του εαυτού του, για αύξηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά για τη σωματική του διάπλαση επίπεδα. Αυτός είναι και ο λόγος που αν κάποιος προσπαθήσει να προσεγγίσει ένα άτομο με ψυχογενή ανορεξία επισημαίνοντάς του το πρόβλημα που αντιμετωπίζει, ενεργοποιεί μηχανισμούς άμυνας που υπαγορεύουν στον πάσχοντα ότι όχι μόνο είναι καλά και υγιής, αλλά πολύ πιθανόν αυτός ο τρίτος ακόμη και να τον ζηλεύει. Δε μας προκαλεί εντύπωση μάλιστα να βλέπουμε πάσχοντες με ανορεξία να αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φωτογραφίες που τους απεικονίζουν μπροστά σε πλούσιους μπουφέδες και χορταστικά πιάτα, σε μια προσπάθεια να πείσουν τον κύκλο τους ότι είναι όλα καλά με τις διατροφικές τους συνήθειες.

Φυσικά η απώλεια σωματικού βάρους δε σημαίνει αυτόματα ότι κάποιος πάσχει από ψυχογενή ανορεξία. Μερικά από τα σημάδια που πρέπει να εντοπίσετε πριν ζητήσετε βοήθεια για εσάς ή για κάποιο κοντινό σας πρόσωπο είναι:

-Η υιοθέτηση ενός ανθυγιεινού σωματικού βάρους (ως και 85% λιγότερο από το προτεινόμενο)

- Αίσθημα φόβου στην πιθανότητα αύξησης του βάρους -Στρεβλή αντίληψη της νέας εικόνας σώματος

-Αίσθημα πάχους ακόμα και όταν κάποιος είναι εμφανώς αποστεωμένος

-Απώλεια 3 έμμηνων ρήσεων

-Καθυστέρηση έναρξης εμμηνορροϊκών περιόδων σε κορίτσια εφηβικής ηλικίας

-Μειωμένη ερωτική διάθεση

-Κατάθλιψη ή και απόσυρση

Η ψυχογενής ανορεξία γενικά δείχνει μια προτίμηση σε γυναίκες νεαρής ηλικίας και μεσαίας, με ανώτερης οικονομικής τάξης. Αυτό όμως δεν αποκλείει περιστατικά που αναφέρονται σε όλο τον κόσμο και αφορούν άνδρες που πάσχουν, ή άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Συμπερασματικά, η ψυχογενής ανορεξία είναι μια παθολογική κατάσταση που μας αφορά όλους και θα πρέπει να είμαστε πάντα ευαισθητοποιημένοι σχετικά.

Πανελλαδικά, λειτουργούν πολλά κέντρα αλλά και τηλεφωνικές γραμμές στις οποίες μπορείτε να απευθυνθείτε αν εσείς ή κάποιος από τον κύκλο σας υποψιάζεστε ότι αντιμετωπίζει κάποιο διατροφικό πρόβλημα. Φυσικά, μπορείτε να λάβετε πάντοτε ψυχολογική υποστήριξη για σχετικά θέματα από ειδικούς της ψυχικής υγείας σε ιδιωτική βάση.